23948sdkhjf

”Våga anställa de som inte passar in”

Vi har träffat Vanessa von Zweigbergk, bolagsjurist på arbetsgivarorganisationen SINF som i januari blev invald i Verkstadsföretagarnas styrelse och som delar med sig av matnyttiga tips till alla i branschen som står i begrepp att rekrytera.

Vad var det som gjorde styrelseuppdraget i Verkstadsföretagarna intressant?
– Det är jätteroligt att få sitta med i styrelsen för en arbetsgivarorganisation som SINF är med och har skapat, och ha fått äran att vara den som tar ansvar för den arbetsrättsliga rådgivningen. Som medlem i Verkstadsföretagarna får man arbetsrättslig rådgivning och då är jag den som är ansvarig för att det levereras. Jag jobbar nära Bo Ericsson på SFVF för att Verkstadsföretagarna ska bli den självklara arbetsgivarorganisationen för företagen inom branschen.

Har du hunnit ha någon kontakt med Verkstadsföretagarnas medlemmar än?
– Absolut! Frågorna är av varierande karaktär men som exempel kan det vara val av anställningsform, vad man kan göra med en anställd som missköter sig, har samarbetssvårigheter och så vidare.

I vår bransch är det ju stor brist på arbetskraft i verkstäderna – ändå vill arbetsgivarna ha rådgivning kring uppsägningar?
– Det är brist på rätt folk. Det handlar ofta om uppsägningar som sker av personliga skäl.

Varför tror du att unga personer är en vanlig kategori som arbetsgivaren vill säga upp?
– Unga, framför allt de födda efter millennieskiftet, har ofta en annan syn på sitt arbete– på gott och ont. Jag upplever att det har blivit en förändring i attityd, från synsättet ”Vad kan jag som arbetstagare göra för min arbetsgivare” till ”Vad kan du som arbetsgivare göra för mig som arbetstagare”. Detta speciellt i branscher där det är brist på kompetent arbetskraft.

Hur kan arbetsgivarna bli bättre på att hantera och förstå de unga – ”nollnolltalisterna”?
– Som arbetsgivare tycker jag inte man ska vara rädd för de som vid en första anblick verkar lite udda – kanske genom att de klär sig annorlunda, uttrycker sig på ett sätt som är utanför mallen. Jag är helt övertygad om att det bland dessa personer finns många kompetenta förmågor. Jag tror det är nyttigt att som arbetsgivare ifrågasätta varför man anställer vissa men inte andra. Det kanske inte är så farligt om någon har en piercing i ögonbrynet eller rosa hår? Det beror naturligtvis på vad det är för arbetsuppgifter, men ett ifrågasättande är alltid bra.

– Vidare är mitt tips – lita på magkänslan! Den brukar stämma. Om du har intervjuat en person där allt objektivt ser bra ut, CV:t är perfekt, personen säger rätt saker, men där det är någonting som inte känns helt hundra. Tänk då efter en extra gång– vad är det som gnager? Personkemi är ofta en förutsättning för samarbete framförallt i mindre bolag, så magkänslan blir extra viktig i dessa lägen.

FAKTA Vanessa von Zweigbergk
Ålder: 31 år
Jobbar: Bolagsjurist på SINF sedan 2 år och ledamot i Verkstadsföretagarnas styrelse.
Karriär: Juristexamen 2011, bakgrund som jurist på bl.a organisationen Företagarna.
Bor: Lägenhet på söder i Stockholm
Kör: Förra bilen var en Peugeot. Stort fan av roadtrips.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094