Yrkeslärare utbildas i el- och hybridteknik
Transportföretagen har tillsammans med aktörer inom motorbranschen arrangerat distansutbildningar för yrkeslärare under coronapandemin. Nu laddar Transportföretagen för att ta steg två med att erbjuda praktiska tvådagarsutbildningar på ett tiotal orter runt om i landet.
Bakgrunden är gymnasieskolans nya läroplan som innebär att el- och hybridteknik adderas till kursinnehållet. Elteknik innebär något annat än den klassiska fordonstekniken och högvoltsel kan vara riskfyllt. Det innebär att yrkeslärare i gymnasieskolan behöver grundutbildas i elbilsteknik.
I våras utbildades drygt 300 gymnasielärare digitalt i elbilsteknik och nu under hösten fortsätter Transportföretagen med de fysiska kurserna. Det innebär att en tvådagarskurs kommer att arrangeras på sex orter runt om i landet och målet är att utbilda närmare 250 yrkeslärare. De praktiska momenten kommer bland annat att omfatta elsäkerhetslära, elteknik, batteriteknik och hybridteknik.
– Det unika i detta projekt är att vi får konkurrenter att sätta sig tillsammans, föra dialog och ta fram en generisk elbilsutbildning under Transportföretagens ledning. Snart har vi utbildat hälften av alla Sveriges fordonstekniska lärare, säger Tomas Tärnfors, branschutvecklare på Transportföretagen.