Svenska fordonsbranschen diskuterade personalliggare i Norge
-Vi vill dra lärdom av norska fordonsbranschen och Skatteverkets kunskap, säger Bo Ericsson vd för SFVF. I Norge har man även varit lyckosamm när det gäller att stävja svart verksamhet och även här vill vi dra lärdom och se om vi kan ha nytta av den kunskapen i Sverige. Redan nu har SFVFs medlemmar bidragit med att göra anonyma anmälningar mot verkstäder, däck och rekonföretag med ett gott resultat men vi kan bli ännu bättre tror jag.
Skatteverket kommer ut oannonserat och vill se personalliggaren. Därefter vill man se personalliggaren och stämmer av det med alla som befinner sig på verkstan. Dessutom kommer man ställa lite frågor om verksamheten. Det kan vara så att Skatteverket också vill se ett anställningsavtal.
-Personalliggare minskar risken för att människor blir utnyttjade som svart arbetskraft och ökar skatteintäkterna och vi får konkurrens på lika villkor, säger Bosse.
Social dumpning är vanligt även i Norge. Fokus hos Skatteetaten (Norska Skatteverket) har legat på bilunderhåll där kontroller främst har skett där verkstäder är olovliga och inte har auktorisation och mycket personalproblem där lokaler används som bostäder för ”anställda”. De kommer göra kontroller på bilverkstäder längre fram i tiden men inte i någon större omfattning och problemen är inte så omfattande här som inom bilvårdsbranschen. Något annat som har varit vanligt är att bilhandlare hyr in bilvårdare för att iordningställa bilar. Den frågan intresserade även svenska Skatteverket säger Bosse.
-Norges erfarenheter är att efter vissa justeringar, tycker bilbranschen att det fungerar bra med personalligare idag. Rapporten från Norska Skatteetaten visar dock väldigt liten märkbar effekt vid kontroller. Tilläggas ska göras att arbetsgivaravgifterna i Norge är nästan två tredjedelar av de svenska avgifterna vilket skulle kunna vara en orsak till liten effekt vid kontroller, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.
Målet med ”personallistor ” (Norsk beteckning av personalliggare) har dock varit att få bort social dumpning och svarta och olovliga verkstäder och bilvårdare utan auktorisationen. Den mjuka linjen som inleddes utan sanktionsavgifter 2014 var uppskattad i Norge då mycket problem fanns när lagen inleddes. Denna mjuka linje kommer dock inte finnas i Sverige när Skatteverket nu kör igång med sina kontroller.
Frågor om blandad verksamhet togs upp på mötet. Skatteverket i Sverige kommer med ett ställningstagande för hur gränsdragningen ska se ut hos bilverkstäder med blandad verksamhet (rättslig vägledning på skatteverket.se). Enligt Skatteverket kommer inga kontrollavgifter påföras i tveksamma fall där allt inte har tolkats klart
Hobbykvällar där kommer ett ställningstagande från Skatteverket
När är personalen verksam i rörelsen? Även här kommer Skatteverket med ett ställningstagande
Enligt regeringen kommer det nya kravet på personalliggare skapa runt 800 fler vita jobb. Man räknar med 125 miljoner extra i statskassan – per år, och 60 miljoner kronor under 2018.
En personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på verkstan och när de har börjat och slutat varje arbetspass. Oftast är liggaren i elektronisk form och ska alltid vara ifylld. När Skatteverket gör razzior jämförs namnen i liggaren mot de som faktiskt finns på arbetsplatsen.
När exempelvis Dekra kommer ut och gör en teknisk kontroll omfattas man inte under förutsättning att man kan legitimera sig är en av frågorna som diskuteras. Olika märkesverkstäder och verkstäder som är med i en kedja har redan olika krav på sig i sina avtal.
Personalliggaren ska innehålla företagets namn och personnummer eller organisationsnummer. För varje verksamhetsdag ska följande framgå:
- För- och efternamn samt personnummer för var och en som är verksam.
- Vilka tider varje verksam persons arbetspass börjar och slutar. Ett arbetspass är en sammanhängande period utan längre ledighet än normala pauser och matraster. En verksam person kan alltså arbeta flera arbetspass under samma arbetsdag. Anteckna arbetstiden i direkt samband med att den verksamma börjar och slutar.
Spara personalliggaren under två år efter utgången av det kalenderår då det för näringsverksamheten gällande beskattningsåret har gått ut (spårbarheten). Beskattningsåret är ofta lika med kalenderår men kan även utgöras av ett räkenskapsår som inte sammanfaller med kalenderåret. Om du har brutet eller förlängt räkenskapsår kan det innebära att du måste spara liggaren längre än tre år efter att du gjort anteckningarna.