De tillverkar ett batteri av mögelsvamp
Det är forskarna Jens Muff och Jens Laurids Sørensen vid danska Ålborg universitets filial i Esbjerg som just nu jobbar med att göra det möjligt att använda ett särskilt ämne som finns i mögelsvampar i stället för litium och andra sällsynta som material i till exempel fordonsbatterier.
Lösningen som de två forskarna tror sig ha hittat i mögelsvampar är ett särskilt pigment vars uppgift är att skydda mögelsvampen mot UV-strålning.
– Mögelsvampar kan skifta färg när de utsätts för ljus. Och det gör de med hjälp av särskilda pigment, förklarar Jens Laurids Sørensen för Motormagasinet.
– Det är egentligen en försvarsmekanism som mögelsvamparna använder sig av när de blir utsatta för exempelvis UV-strålning. Svamparnas pigment har förmågan att både ackumulera och ladda ur sig energi. Det är precis samma egenskaper som ett batteri har, fortsätter Jens Laurids Sørensen.
Tillsammans med kollegan Jens Muff inledde han förra året ett fyra år långt forskningsprojekt där målet är att få fram ett fullskaligt batteri uppbyggt av biologiskt material från mögelsvampar.
Redan under första året av projektet har de lyckats isolera pigment från mögelsvampar, odla fram mer pigment i laboratoriemiljö och bygga en liten och fullt fungerande prototyp.
– Det första batteri vi nu har byggt är inte särskilt stort, bara omkring 1,5 Volt. Men det bevisar att tekniken fungerar i verkligheten och inte enbart i teorin, säger Jens Laurids Sørensen.
Nu arbetar de två danska forskarna tillsammans med två kollegor med att få fram de bäst lämpade mögelsvamp-pigmenten och analysera och isolera deras genetiska sammansättning och sedan odla fram mer av pigmenten.