23948sdkhjf

Marchionne började sin karriär i Kanada

FCA-koncernens chef Sergio Marchionne, som nyligen gick bort, började sin karriär i Kanada. En karriär som kröntes med räddningen av Fiat-koncernen och bankrutta Chrysler.

Familjen emigrerade till Kanada för att ge sonen Sergio bättre chanser till högre utbildning. En chans som han tog väl vara på.

Sergio Marchionne föddes den 17 juni 1952 i den lilla staden Chieti cirka 20 mil öster om Rom. Pappan Concezio jobbade som militärpolis (carabinieri) i regionen Istrien, där han träffade sin blivande fru Maria. När Istrien 1945 ockuperades av den jugoslaviska armén flyttade familjen till Chieti.

När Sergio Marchionne var 14 år emigrerade familjen till Toronto i Kanada, där släktingar redan hade bosatt sig. Föräldrarna såg bättre möjligheter till utbildning för Sergio i Kanada än i Chieti, som ligger i en region som då präglades av fattigdom och brist på jobb.

Läs även: Sergio Marchionne död

I sitt nya hemland Kanada skaffade sig Sergio både en juristexamen och utbildade sig till auktoriserad revisor på 80-talet. Efter revisorsauktorisationen gick han direkt till ett jobb som skattejurist på internationella företaget Deloitte & Touche hemma i Toronto. Innan 90-talet var slut hade Sergio hunnit bättra på sitt CV med flera nya uppdrag som toppchef på både ett kanadensiskt förpackningsföretag, en internationell koncern och som vd för den schweiziska aluminiumtillverkaren Alusuisse, hos sistnämnda var hans uttalade uppdrag att få företaget på rätt köl igen.

Det var som chef för test-avdelningen på schweiziska testnings- och ackrediteringsföretaget Societé Generale som ledningen för FCA (som då hette Fiat Group Automobile) fick upp ögonen för Marchionne. Den mäktiga italienska industrifamiljen Agnelli, FCA:s idag största ägare, imponerades av Marchionnes handlingskraft och goda meriter när det gäller att vända förluster till vinst och 2003 erbjöd en plats i Fiats styrelse. Året efter utsågs Marchionne till vd för märket Fiat och 2006 blev han vd för automotive i hela Fiat Group – en uppseendeväckade utnämning eftersom Marchionne saknade ingenjörsutbildning.

Sergio Marchionne gjorde snabbt succé på nya vd-jobbet då han vände Fiat-koncernens stora förluster till en liten vinst. Till priset av uppsägningen av omkring 2000 mellanchefer i den administrationstyngda koncernen, men utan att stänga en enda fabrik eller säga upp personal i produktionen. Man bedömde nämligen att motståndet från de starka italienska fackföreningarna skulle bli för stort.

Marchionne fortsatte städarbetet i FCA med att rensa i den rikliga modellfloran, och satsade istället hårt på bland annat Fiat-modellerna Grande Punto och 500.

Efter Lehman Brothers-kraschen i USA 2008, som drabbade även bilbranschen hårt, såg Sergio Marchionne chansen till en bra affär genom att rädda bankrutta Chrysler och så småningom få kontroll över företaget. När Chrysler 2014 fusionerades med Fiat till FCA hade nyförvärvet kommit på grön kvist igen medan Fiat gick sämre igen.

Gemensamt för de allra flesta dödsrunor som publicerats över Sergio Marchionne är att han beskrivs som samtidigt både vgodhjärtad och social men också prestationsinriktad, krävande och osentimental, där det sistnämnda ofta nämns i samband med snabba avskedanden av chefer han gjort som chef i sin yrkeskarriär.

Marchionne beskrivs också som levnadsglad, och här nämns i flera artiklar att han gärna hängav sig åt pokerspel och kedjedrack espresso och kedjerökte cigaretter under sina många affärsresor med flyg.

Sagt om Sergio Marchionne:

Han var väldigt hård och väldigt krävande. Men han ställde alltid högre krav på sig själv än på andra i hans omgivning.”
Luca de Meo, fd chef för Fiat och Alfa Romeo

Bilindusrtin har förlorat en verklig gigant. Och många av oss har förlorat en verkligt kär vän.”
Dieter Zetsche, styrelseordförande Daimler AG

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11