23948sdkhjf

Branschdagen 19/9 – Grundläggande elkunskap ska göra fler redo för högvoltsutbildningar

Högvoltsutbildningens vara eller icke vara inom fordons- och verkstadsbranschens olika segment är fråga med många svar. Viktigt är dock att kommande generationer fordonstekniker får med sig nödvändig kunskap redan från yrkesgymnasiet.  

Hur navigerar skolorna vad gäller utbildningens utformning när elbilarna tar en större plats i Sveriges fordonsflora? 

En som har väldigt god insyn kring detta är Jonas Hehrne verksamhetsledare vid Motorbranschcollege.

Motormagsinet kontaktade honom inför vår branschdag för att få hans syn på bland annat vikten av högvoltsutbildning.  

Det är en väldigt splittrad syn i branschen på vilka som behöver ha en högvoltsutbildning. Hur skulle vi kunna göra det mer tydligt med tanke på elbilsstandarden?

– Generellt är det viktigt att branschen arbetar tillsammans med elbilsstandarden. Företagen som stöttar MBC-skolor kan låta eleverna i årskurs 3 möta arbetet i högvoltsfordon under deras arbetsplatsförlagda lärande (APL), vilket många företag gör i dag, säger Jonas Hehrne.

Ska skolor införa ett större fokus på högvoltsutbildningar för att kunna möta framtida krav?

– Grundutbildning i ellära är det största fokuset för skolorna. En förståelse och grundkunskap behövs hos eleverna. Eleverna behöver jobba med till exempel multimeteranvändning. Certifierade Motorbranschcollege är förberedda skulle jag vilja påstå. Systemteknik är viktigt och ett intresse hos eleverna måste väckas. Branschen kan sedan ta vid och utöka lärandet om högvolt. Företagsengagemanget är centralt och vi har många företag som är engagerade i skolornas utbildning. säger Jonas Hehrne.

Finns det några vanliga missförstånd gällande högvoltsutbildningar?

– Vi tänker att det blir färre missförstånd om eleverna har grundläggande elkunskap. Tröskeln blir lägre att genomföra högvoltsutbildningar. Branschen behöver locka eleverna att vilja serva elfordon. Och det gör vi genom att göra arbetet mer intressant och utvecklande. Visa på kraften av elfordon. Vi får inte glömma att det är unga individer vi ska locka. 



Jonas Hehrne kommer att berätta mer om detta under Motormagasinet branschdag i Jönköping, Elmia, 19 september. Anmälan är kostnadsfri för dig som arbetar på en verkstad.

Motormagasinets Branschdag 2024 Fokus verkstad

Artikeln är en del av vårt tema om Branschdagen 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079